Op zoek naar meer structuur en rust in je werk? Ontdek hoe de eeuwenoude principes van ‘rust, reinheid en regelmaat’ je helpen je werkdag beter te plannen en organiseren.
Het credo ‘rust, reinheid en regelmaat’ werd in 1905 geïntroduceerd en wordt nog steeds door consultatiebureaus in Nederland gepromoot. Hoewel de exacte toepassing kan variëren, blijven de principes een belangrijk onderdeel van de adviezen voor de opvoeding en verzorging van kinderen. Een gestructureerde dagindeling (regelmaat), een schone en veilige omgeving (reinheid), en voldoende rust zijn essentieel voor de gezonde ontwikkeling en het welzijn van kinderen.
Deze oude wijsheid kan ook worden toegepast op je werk als professional. Onlangs sprak ik met Erica, een teamleider van een afdeling bedrijfsvoering, die de 3 R’s wilde gebruiken om haar planning te verbeteren. Ze wilde meer rust ervaren en haar werkdag zo afsluiten dat ze ’s avonds nog energie had voor sport of sociale activiteiten.
Hoe krijg je ‘rust, reinheid en regelmaat’ in je planning?
Reinheid
De eerste stap is duidelijk krijgen wat je precies wilt bereiken en waarom. Dit helpt je om gemotiveerd te blijven. Vervolgens kun je kritisch kijken naar je huidige manier van werken: wat werkt wel en wat niet? Stel duidelijke werktijden vast om te voorkomen dat je energie verspilt. Ruim oude rommel zoals onnodige e-mails, afspraken en gewoontes op om voor ‘reinheid’ te zorgen.
Regelmaat
Veel mensen die mijn training ‘Plan en organiseer je werk’ volgen, willen meer structuur in hun dagelijkse werkwijze en een haalbare planning. Dit kun je bereiken door bepaalde werkzaamheden op vaste momenten in te plannen, zoals het opstarten en afronden van je dag. Dit zorgt voor overzicht en voor ‘regelmaat’.
Rust
Tot slot willen we allemaal rust, zowel in ons hoofd als in ons lichaam, en het liefst ook in onze mailbox. Onlangs schreef ik een artikel over het belang van een goede nachtrust. Zonder voldoende slaap kun je geen rust in je werk ervaren. Rust krijg je als je geen ‘losse eindjes’ meer hebt. Plan alles wat gedaan moet worden of aandacht nodig heeft in, zodat je ruimte en rust in je hoofd krijgt.
‘Als je zorg draagt voor de middelen, zal het doel wel voor zichzelf zorgen’. – Mahatma Gandhi