Het is de maand van de vitaliteit. Klinkt goed, hoe pak je dat aan? Begin met de basisvoorwaarde voor meer energie: een goede nachtrust. 

Ben je na de zomervakantie vol goede voornemens en positieve energie aan de slag gegaan? Of heeft de waan van de dag je alweer in zijn greep en kijk je uit naar de volgende vakantie, verlangend naar rust? 

Er zijn verschillende manieren om je energie en productiviteit te verbeteren, zoals beter plannen en organiseren. Een van de belangrijkste factoren voor meer vitaliteit is een goede nachtrust. 

Veel mensen willen graag eerder naar bed en hun slaap verbeteren, maar vinden het moeilijk dit te realiseren. Veelvoorkomende redenen zijn: ‘Mijn partner gaat laat naar bed’, ‘De kinderen zijn nog laat wakker’, of ‘Ik kom pas ‘s avonds aan mezelf toe’. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je te laat naar bed gaat en niet genoeg uren slaapt voor een goede nachtrust. 

Als je dit wilt aanpakken, is het lezen van het boek ‘Nachtrust: Lessen in slaap’ van Richard Wiseman een goed begin. Hierin wordt uitgelegd wat de impact van een goede nachtrust is op de kwaliteit van ons leven. 

Volwassenen hebben gemiddeld 7-9 uur slaap per nacht nodig. Dit kun je zelf organiseren. 

 

Verbeter je nachtrust met deze stappen: 

Kies een vast slaapschema
Het helpt je biologische klok te reguleren. Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, zelfs in het weekend. Dit helpt je lichaam om een natuurlijk ritme te ontwikkelen. 

Organiseer je slaapomgeving
Een comfortabele slaapomgeving bevordert een diepere slaap. Zorg voor een donkere, stille en koele slaapkamer. Investeer in een goed matras en kussen. Vermijd schermen zoals telefoons en tablets minstens een uur voor het slapengaan. 

Kies een ontspanningsroutine
Ontspanning helpt je voor te bereiden op slaap. Kies een rustgevende routine voor het slapengaan, zoals lezen, mediteren of een douche nemen. Dit helpt je te ontspannen en stress los te laten. 


Geniet van je slaap en nachtrust.
 

 

‘Voldoende slaap zorgt voor meer energie, vitaliteit en levensgeluk.’