‘In de avond zit ik op de bank met mijn laptop en check of er nog mail is binnengekomen. Dat ben ik gewend’ vertelde laatst een bedrijfsleider waarmee ik aan het werk was.

Ons leven bestaat voor een groot gedeelte uit werk. Het zorgt voor zingeving, invulling van je dag én een inkomen. Veel mensen hebben moeite het werk op het werk te laten aan het einde van de dag. Velen nemen het mee naar huis. Soms letterlijk. Vaker figuurlijk, in de vorm van een vol hoofd. Dat zorgt voor onrust, gepieker en energieverlies. Want in de avond wil je toch het liefst iets anders doen? Het werk loslaten en ontspannen. Dat gaat niet bij iedereen vanzelf. Sommige mensen kunnen de knop omzetten als ze de werkdag afsluiten en pakken de volgende dag de draad weer op.

Hoe kun je het werk op het werk laten?

  1. Je werkdag goed afronden

Als je op het einde van de dag even de tijd neemt voor een terugblik kun je daarna je werkdag afronden.

  1. Laptop uitzetten

Door je laptop bewust uit te zetten, bij voorkeur op het werk te laten, en daar een vaste gewoonte van maakt kom je niet in de verleiding weer aan de slag te gaan.

  1. Werktelefoon uitzetten

Ook het uitzetten van je telefoon, en de volgende werkdag pas weer aanzetten, zorgt voor rust. Voor jou én voor je telefoon.

  1. In de avond iets anders doen dan met werk bezig zijn

Zorg voor invulling anders dan werk. Bijvoorbeeld een gesprek met je partner, een spelletje met de kinderen of een wandeling.

  1. Gun jezelf de tijd

Verandering kost tijd. Gun jezelf een periode van gewenning. Het werk op het werk laten zal je bevallen.

 

Loslaten is mijn nieuwe houvast