Ik heb het een aantal keren uitgesteld. Het schrijven van deze tekst. Nu is hij toch klaar..

Het is tijd onze helden te omarmen, ik heb het over de meesters in uitstellen. Ze zijn overal om ons heen, op werkplekken, thuis of op kantoor, vergaderruimtes en koffiecorners, waar ze vol overgave hun taken uitstellen tot het laatste moment. Ken jij ze ook?

Laten we eerlijk zijn, wie houdt er niet van een beetje uitstellen? Het geeft ons een adrenalinestoot, een gevoel van rebellie tegen de klok. Achter die ogenschijnlijke luiheid schuilt vaak een simpele oorzaak: te weinig of geen inspiratie. Soms hebben we gewoon wat extra inspiratie nodig om onze creatieve geest te activeren. Dus waarom zouden we onszelf niet toestaan om even te genieten van dat ene YouTube-filmpje of gewoonweg even lummelen?

Wil jij jouw eigen uitstelgedrag aanpakken? Lees dan verder!

Ga doen in plaats van uitstellen. 5 tips

✅ Prioriteiten stellen met plezier
Stel jezelf de vraag: wat is het belangrijkste wat ik vandaag moet doen? En wat zou ik eigenlijk veel liever doen? Door je prioriteiten te ordenen en jezelf toestemming te geven om iets leuks te doen als beloning voor het afronden van belangrijke taken, maak je het proces aantrekkelijker en motiverender.
✅ Deadlines stellen
Het woord deadline mag dan wel een vies woord zijn voor sommigen, maar het kan een geweldige bondgenoot zijn voor de uitsteller in ons. Stel realistische deadlines voor jezelf en zorg ervoor dat je je eraan houdt. Het stellen van tussentijdse mijlpalen kan je helpen om gefocust te blijven en de klus op tijd af te ronden. Plan ze in je agenda.
✅ Samen sta je sterk
Uitstelgedrag hoeft niet een eenzame aangelegenheid te zijn. Betrek je collega’s bij je uitdagingen en creëer een ondersteunend netwerk. Organiseer een “Uitsteldag” waarop jullie samen werken aan jullie taken, met een vleugje humor en beloningen om het interessant te houden.
✅ Durf te delegeren
Durf taken uit handen te geven en vertrouw op het talent van anderen. Dit verlicht niet alleen jouw last, maar biedt ook een uitstekende gelegenheid om de vaardigheden van je collega’s of teamleden te ontwikkelen en te laten groeien.
✅ Creëer een georganiseerde omgeving
Een opgeruimde (digitale) werkplek zorgt voor een opgeruimde geest. Neem de tijd om je werkruimte te organiseren en te optimaliseren. Een georganiseerde omgeving maakt het gemakkelijker om gefocust te blijven en vermindert de verleiding om afgeleid te raken.

Dus waar wacht je nog op? Sta op, omarm je innerlijke uitsteller en zet die eerste stap naar een georganiseerd en productief leven. Ga aan de slag met deze praktische tips en laat je inspireren om uitstelgedrag te overwinnen.