Heb jij plezier in je werk of zou je het wel anders willen? Lees hier hoe je dat kan aanpakken.

Werkplezier, (werk)geluk en een fijne werksfeer. Allemaal begrippen die redelijk abstract zijn. Iedereen beleeft dat om zijn eigen manier. Er worden allerlei onderzoeken gedaan en er zijn mooie modellen voor ontwikkeld. Zoals het model ‘De 8 van werkgeluk’. Daar is natuurlijk goed over nagedacht en geeft handvatten zodat er meer gewerkt kan worden aan werkgeluk in organisaties.

Maar hoe kun jij als individu jouw persoonlijke werkplezier verbeteren? Praktisch en concreet.

Hoe zit je er nu bij? Welk cijfer geef jij jouw (werk)geluk op dit moment?

Werkplezier heb je zelf voor een groot gedeelte in de hand. Als je geen betekenisvol werk hebt waar je inhoudelijk plezier in hebt is het wellicht tijd voor iets anders.

Communiceer
Van belang is dat je eerlijk bent naar jezelf en naar je collega’s. Spreek je uit en zeg wat je denkt. Door in gesprek te gaan ontstaat er duidelijkheid en kun je jouw gedachten ordenen. Communiceren met de mensen waar je mee samenwerkt kun je ook organiseren door middel van een wekelijks overleg. Dit klinkt misschien als een open deur, toch is belangrijk dit te doen. Het moet natuurlijk wel ergens over gaan en geen verplicht nummer worden.

Keek op de Week
In mijn Organizing sessies introduceer ik altijd ‘De Keek op de Week’. Een wekelijks overleg moment waarin de week van dag tot dag wordt doorgelopen. De afgelopen week én de aankomende week. Hierdoor is er altijd gespreksstof, wordt iedereen betrokken en worden concrete uit te voeren actiepunten bepaald. Als je een vast format gebruikt zorgt het voor duidelijkheid en eenvoud. Dit kan prima gecombineerd worden met een lunch of etentje. Je hebt dan aandacht voor het nuttige en het aangename.

Werkse deze week.