De decembermaand is een periode waarin je van alles cadeau krijgt. Hoe ga je om met de toenemende hoeveelheid spullen?
Black Friday, Sinterklaas en binnenkort Kerstmis. Momenten waarop er van alles gekocht en cadeau gedaan wordt door familie, werkgevers, leveranciers en anderen. Elektrische apparaten, kleding en allerhande snuisterijen. Je wilt een gegeven paard niet in de bek kijken, dus sleep je al die goedbedoelde spullen mee naar huis. En dan? Waar laat je deze? Op een plek in de berging of garage? Of zet je ze onuitgepakt in een kamer waar toch niemand komt? Dat kan anders.
De kerstvakantie is bij uitstek geschikt om orde op zaken te stellen en het voorraadbeheer goed te organiseren. Want dat is het als je het met een andere bril bekijkt. Alles wat je jouw huis binnenbrengt, is voorraad.
FIFO
Dus lijkt het me verstandig er ook zo mee om te gaan en een beproefd voorraadbeheersysteem in te voeren, bijvoorbeeld FIFO.
Het FIFO voorraadbeheersysteem staat voor ‘First-In, First-Out.’ Dit houdt in dat spullen die als eerste in jouw voorraad komen, lees ‘jouw huis,’ als eerste worden gebruikt.
Bij ieder voorraadsysteem heb je te maken met zogenoemde winkeldochters. Dit zijn spullen die onbruikbaar of niet meer courant zijn. Vaak is het lastig hierover beslissingen te nemen. ‘Ja maar, dat heb ik van Ome Henk gekregen.’ ‘Ja maar, dat was een heel duur ding.’ ’Ja maar, dit item is nog nieuw in de verpakking.’ Hoe verder?
Drie vragen
Stel jezelf dit jaar, tijdens het orde op zaken stellen in jouw ‘magazijn,’ drie duidelijke vragen die je helpen schoon schip te maken:
- Gebruik ik het nog?
- Is het nog bruikbaar?
- Word ik er blij van?
Is het antwoord nee, dan kun je de spullen uit je huis verwijderen.
‘Ja maar, waar laat ik het dan?’ is de meest gestelde vraag in deze situatie. Ook daar kun je van tevoren over nadenken en een aantal bestemmingen kiezen.
Vijf instanties waar je gebruikte spullen, huisraad en kleding kunt doneren
Leger des Heils: Deze organisatie accepteert kleding, schoenen en accessoires. Ze geven de donaties gratis weg aan mensen in nood of verkopen ze in hun tweedehandswinkels.
Kringloopwinkels: Lokale kringloopwinkels nemen vaak allerlei soorten huisraad, meubels en kleding aan. Ze verkopen deze items om hun activiteiten te ondersteunen.
Het Goed: Dit is een landelijke kringlooporganisatie die spullen inzamelt en verkoopt om werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Voedselbanken: Sommige voedselbanken accepteren ook non-food items zoals kleding en huishoudelijke artikelen om te verdelen onder mensen die het nodig hebben.
VluchtelingenWerk Nederland: Deze organisatie helpt vluchtelingen en accepteert vaak donaties van kleding en huisraad om nieuwkomers te ondersteunen.
‘Laat wat je niet langer dient, los. Het zal ruimte maken voor wat je wel nodig hebt.’ – Rumi