De vakanties komen eraan. Rond Hemelvaartsdag en Pinksteren nemen veel mensen extra dagen op zodat ze vakantie kunnen vieren.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je dan optimaal geniet?

Laptop en smartphone thuislaten? Geen werk meenemen? Werk ├ęcht loslaten?

3 praktische tips

Tip 1 Maak je werk overdraagbaar

Maak tijd voor het voorbereiden van jouw afwezigheid. Wat moet er nog gebeuren zodat je jouw werk met een goed gevoel kan achterlaten? Maak een duidelijk overzicht met aandachtspunten en acties en schrijf je hoofd leeg!

Wat staat er in jouw agenda wat er niet in had moeten staan en wat opgevolgd moet worden? Welke zaken kunnen niet uitgesteld worden tot na jouw vakantie? Welke taken moeten ook tijdens jouw afwezigheid uitgevoerd worden? Met dit overzicht kan een collega jouw werk waarnemen.

Tip 2 E-mail en telefoon

Zet automatisch antwoorden aan zodat anderen weten dat je afwezig bent en niet op e-mailberichten kunt reageren. Vermeld in het automatische antwoord wanneer je weer aanwezig bent.

Spreek af met collega’s of ze jou mogen bellen in geval van nood. Maak een duidelijke vakantieboodschap in je voicemail.

Tip 3 Weer aan het werk

Plan een overleg met je vervanger bij terugkomst. Wat is er gebeurd tijdens jouw afwezigheid? Wat is er blijven liggen? Welke acties moeten uitgevoerd worden? Zorg ook dat je de eerste dag na je vakantie geen andere afspraken hebt zodat je e-mail en dergelijke weg kunt werken.

Je kan dan goed georganiseerd met nieuwe energie aan het werk.

Geniet van jouw vakantie!