Werk en privé overlappen snel, vooral als je een werktelefoon of laptop hebt. Hoe voorkom je dat je altijd aan staat?
Afgelopen week werkte ik met Kees, die meer vanuit een concrete planning wil werken en zijn afspraken beter wil nakomen. Dit zijn duidelijke en veelvoorkomende doelen waar ik als Organizer vaak mee te maken heb.
We begonnen met het analyseren van zijn huidige manier van werken. Al snel kreeg Kees het inzicht dat er veel winst te behalen valt door gedetailleerder te plannen en zaken heel concreet in zijn agenda te zetten, voorzien van een duidelijk onderwerp, eerstvolgende actie en een begin- en eindtijd.
We bespraken ook het einde van zijn werkdag. Ik vroeg hem wat hij met zijn telefoon deed. Hij vertelde dat hij zijn werkmail en digitale agenda op zijn privételefoon heeft en deze ’s avonds regelmatig bekijkt. Niet uit nieuwsgierigheid, maar uit gewoonte. Dit doet hij al jaren, vertelde hij. Het wordt niet van hem gevraagd en is geen onderdeel van zijn werk om ’s avonds bereikbaar te zijn.
Ik vroeg hem of hij een werktelefoon van zijn werk heeft als opzichter. Hij gaf aan dat dat niet het geval was. ‘Daar heb ik nooit om gevraagd,’ was zijn antwoord. We spraken over het altijd ‘aanstaan’ overdag en ook na werktijd. Er viel een kwartje bij Kees en hij zei resoluut: ‘Ik ga een werktelefoon aanvragen en haal de werkapps van mijn privételefoon. En ik zet deze werktelefoon dan uit als ik rond 16:00 uur mijn werk afrond en naar huis ga.’