De eerste weken van het jaar zitten erop. Hoe zit het met jouw goede voornemens? Heb jij je omgeving en routines aangepast? 

Het nieuwe jaar is in volle gang. Zelf ben ik goed op weg met het uitvoeren en manifesteren van mijn goede voornemens: mensen praktisch helpen met het organiseren van hun werk, leefomgeving en leven. Mijn agenda is goed gevuld met organizing opdrachten en trainingen. 

Vaak wordt mij bij aanvang van een training planning en organiseren gevraagd hoe men de gewenste verandering op lange termijn kan vasthouden. Denk aan planmatig en gefocust werken, afspraken nakomen en je eigen grenzen duidelijk krijgen én communiceren. 

Onderzoek van psycholoog Jeremy Dean wijst uit dat het veranderen van gewoonten vaak meer tijd kost dan we denken. We zijn inmiddels gewend dat een willekeurige nieuwe app binnen enkele seconden werkt en gebruiksklaar is. Datzelfde wordt vaak verwacht van gewenste praktische veranderingen in ons leven. Als dat niet snel genoeg gaat, hebben we de neiging af te haken. Dat is echter niet nodig. 

In mijn vakgebied ‘plannen en organiseren’ is het bij het invoeren van een nieuwe werk- en leefplanning nodig je bewust te zijn dat er meer nodig is dan wilskracht. Voor het doorvoeren van een blijvende verandering is het nodig je omgeving en routines aan te passen om nieuwe gewoontes en gedrag te ondersteunen. Heel concreet kun je denken aan een dagplanning gevisualiseerd in een agenda. Het toepassen van deze nieuwe gewoonte heeft tijd nodig. 

Het onderzoek van Dean toont aan dat het 21 dagen duurt een nieuwe gewoonte te vormen en 90 dagen deze gewoonte blijvend te verankeren. Gemiddeld genomen duurt een succesvolle verandering 66 dagen. Gun jezelf deze tijd. Oefening baart kunst. 

 

Pointers voor het organiseren van je werk

Klein beginnen: Start je dag met kleine, haalbare doelen en plan deze in. 

Vaste routines: Koppel je nieuwe gewoonte aan een bestaande routine. Plan je werk tijdens je kop thee of koffie bij de start van je dag. 

Maak het visueel: Gebruik een (digitale) agenda voor een visueel overzicht van je werkzaamheden, taken en afspraken. Dit helpt met prioriteren. 

Gebruik reminders of een klok: Gebruik herinneringen in je agenda of zet het alarm van je telefoon om je te helpen je nieuwe gewoonte vol te houden. 

Reflecteer aan het einde van de werkdag: Plan een korte reflectie. Vink af wat klaar is Bekijk wat goed werkt en wat beter kan. 

 

‘Organizing Works’