‘Ik wil ontmeuken, af van de spullen en uiteindelijk het gevoel van orde, meer ruimte en beheersing’.

Zo begon het gesprek met Esther die me belde en samen met mij orde op zaken wilde stellen in haar huis

 

De lente is vorige week begonnen en in de natuur bruist het van nieuwe energie. De planten, bomen en bloemen maken ons duidelijk dat de natuur ontwaakt. Dat inspireert en geeft een lentefris gevoel. Tenminste dat is wat ik ervaar als ik nu buiten in de natuur mijn ochtendwandeling maak.

De dame die wilde ‘ontmeuken’ zette me aan het denken en bracht me bij de oude spreuk ‘Rust, Reinheid en Regelmaat’. Deze was bedacht door Florence Nightingale (1820-1910), een Engels sociaal hervormer, statistica, mystica en grondlegster van de moderne verpleegkunde. Haar eenvoudige en heldere principes gaven handvatten in de verpleegkunde. Zij zag in Rust, Reinheid en Regelmaat het recept voor een goede gezondheid.

Ik zie het als een bron van inspiratie voor het organiseren van een Aards en praktische leven. Ik verander alleen de volgorde in ‘Reinheid, Regelmaat en Rust’. Ik heb ontdekt, tijdens het begeleiden van vele duizenden mensen in de afgelopen vijfentwintig jaar als Professional Organizer, dat het een bruikbaar en bewezen stappenplan is voor een georganiseerder en gelukkiger leven.


Reinheid

Even terug naar Esther. Ze gaf heel duidelijk aan te willen ‘ontmeuken’. Ze was er heel stellig in dat het nu het moment was schoon schip te maken. Haar kinderen waren de deur uit. ‘De troep stoort me ik denk dan: ik heb te veel spullen’ zei ze als onderbouwing van haar keuze. Ik ging samen met haar aan de slag op haar zolder. Deze stond vol met allerhande spullen van haar kinderen, familie en studietijd. Het doorlopen van deze spullen, keuzes maken wat weg kon naar de kringloop, familie of het stort zorgde voor een opgeschoonde ruimte die gebruikt kon worden voor het stallen van spullen die in het huis niet direct nodig zijn. Het zorgde voor ‘Reinheid’.


Regelmaat

Het probleem van het hebben van te veel spullen zit hem in de stagnatie van energie, de onoverzichtelijkheid en het niet weten hoe het aan te pakken. Esther zei er het volgende over: ‘Als ik wat nodig heb van zolder is het toch vaak zoeken. Ik stel het opruimen uit en heb er eigenlijk geen zin in’ Door het op gestructureerde wijze doorlopen van haar zolder werd ze bewust van een andere manier van kijken, denken en handelen met betrekking tot haar spullen. In plaats van zaken op te stapelen, verplaatsen en geen beslissing te nemen over het wel of niet bewaren hiervan kreeg ze nieuwe inzichten. Iets kan doorgegeven worden en gebruikt worden door iemand anders in plaats van op zolder te staan en stof te vangen. Het maken van bewuste andere keuzes over het bezit en gebruik van spullen zorgde voor een nieuwe richting. Het maken van heldere keuzes werd een tweede natuur. Het zorgde voor ‘Regelmaat’.


Rust

Het ervaren van rust is voor veel mensen een abstract begrip en een bijna onbereikbare luxe. Rust is in mijn optiek een vorm van echte rijkdom.
Het doel van Esther met de Organizing activiteiten op zolder verwoorde ze als volgt: ‘Ik wil rust ervaren in mijn huis en leven. Het is te gek dat ik hier alleen woon met zoveel spullen’.
Na het doorlopen van alles op zolder was er ruim 6 kuub afval naar het stort gebracht. Een gelijke hoeveelheid bruikbare zaken werd thuis opgehaald door de kringloop.
De letterlijke ruimte op zolder en in haar hoofd brachten haar de fel begeerde ‘Rust’

 

De winst van ‘Ontmeuken’

  • Het oude maakt plaats voor het nieuwe
  • Loslaten zorgt voor nieuwe energie
  • Het leven komt in beweging
  • Waarderen van wat je hebt
  • Genieten van het hier en nu

 

 

‘Ontmeuken zorgt voor Reinheid, Regelmaat en Rust’