Als Professional Organizer en trainer zie ik hoe elk detail, zelfs persoonlijkheidsdynamiek, de dagelijkse workflow bepaalt. Narcistisch gedrag kan voor flinke ‘ruis’ zorgen in je planning, samenwerking én werkplezier. In dit artikel lees je hoe je die ruis omzet in krachtige, heldere processen.

‘Toen ik voor het eerst samenwerkte met Leo, viel zijn charme meteen op. Binnen no-time was hij de ster van elke meeting. Pas later ontdekte ik dat achter die charme een voortdurend verlangen naar erkenning schuilging, en dat ik steeds mijn eigen planning aanpaste om aan zijn grillen te voldoen.’ 

Zulke persoonlijkheidsdynamieken hebben directe impact op structuur, samenwerking én resultaat. 


Wat is narcistisch gedrag?
 

  • Kenmerken zijn onder meer: een schijnbaar groot zelfvertrouwen, behoefte aan bewondering en een zichtbaar gebrek aan empathie. 
  • Voorkomende gedragsvormen zijn bijvoorbeeld anderen kleineren om zelf beter te lijken. Wisselende steun, lief en toegankelijk en ook kritisch en afstandelijk. 

Bovenstaande is niet per se een diagnose is, maar een gedragspatroon dat ruis creëert in elk georganiseerd proces.


Organisatorische gevolgen
 

  • Onduidelijke besluitvorming, managers met narcistisch gedrag kunnen besluiten ‘op gevoel’ nemen en continue wijzigen, waardoor teamleden hun taken en werkzaamheden telkens opnieuw moeten inplannen. 
  • Competitieve in plaats van gezamenlijke sfeer, collega’s richten zich op individualistische erkenning, waardoor gedeelde planningen en gemaakte afspraken minder of niet serieus genomen worden. 
  • Juist in deze gevallen zijn heldere processen, vaste terugkerende check-in-momenten en een duidelijke taakverdeling van groot belang.  

 

Praktische stappen  

Structuur in werkproces  

  • Wekelijkse teammeetings met concrete, meetbare doelen  
  • Transparante taaklijsten: gebruik gezamenlijke tools (zoals bijvoorbeeld Trello en Planner) en werk met gespecificeerde deadlines. 
  • Feedback-momenten inplannen: leg afspraken vast in een kort actielijstje, zodat iedereen (ook de collega met narcistisch gedrag) zich aan de afspraken houdt. 

Persoonlijke planning en zelfzorg 

  • Tijd voor reflectie: reserveer op het einde van elke werkdag 5-10 minuten in je agenda voor evaluatie. Wat liep soepel, waar liep je tegen op? 
  • Energie-beheer: welke taken geven je energie en welke kosten energie. Plan lastige overleggen met narcistische personen op momenten dat je mentaal weerbaar bent. 

Communicatie en grenzen stellen 

Schriftelijke bevestiging: verstuur na elk belangrijk overleg een samenvatting per e-mail, met openstaande punten en deadlines. 


Conclusie

Door processen duidelijk in te richten en af te spreken, persoonlijke planning serieus te nemen en heldere communicatiegrenzen te trekken, maak je jezelf en je team minder kwetsbaar voor narcistisch gedrag.

Begin vandaag nog met één kleine aanpassing en ontdek hoeveel rust en plezier je (weer) terugkrijgt in je werk.