Vorige maand sprak ik Ronald, een inkoopmanager die de lat heel hoog had liggen. Zo hoog dat hij er zelf last van had. Dat moest anders had zijn vrouw tegen hem gezegd toen ze het daar samen over hadden. Zijn vrouw had na het aanhoren van zijn verhaal gezegd: ‘Nou Ronald wat ga je daaraan doen? Want niemand gaat het voor jou doen. Als je het anders wil moet jij zelf iets gaan doen’. Dat was duidelijke taal waar Ronald iets mee kon. Hij stuurde mij een mail en gaf aan met mij aan de slag te willen en zijn manier van werken, doen en handelen kritisch onder de loep te nemen.

Tijdens het gesprek met Ronald werd al snel duidelijk dat hij last had van ‘moetisme’ en kandidaat was voor het krijgen van een burn out.

Moetisme is Iets doen omdat het ‘moet’ in plaats van dat het uit je intrinsieke motivatie of hart komt.

Dat doen we natuurlijk allemaal wel eens. Het buiten zetten van de kliko, het schoonmaken van de dakgoot of zo.

Anders is het als het een constante drang is door te gaan, steeds meer te willen doen en niet meer kunnen stoppen.

Het gedrag wordt dan aangestuurd door een gulzigheid en obsessief najagen van iets wat niet realistisch is zoals we kennen van Rupsje Nooitgenoeg. Van belang is dit eerst te herkennen, erkennen en dan een pas op de plaats te maken. Net als Ronald. Hij ontdekte dat zijn grenzeloosheid kwam doordat hij zijn werk niet goed plande, daardoor geen goed overzicht had en maar door bleef gaan. Hij ging aan de slag met plannen en organiseren en zijn grenzen stellen. Ook letterlijk in zijn agenda, heel tastbaar met duidelijke werktijden. En ging deze daarna communiceren. Aan zichzelf middels een dagelijks planmoment, aan zijn vrouw en aan collega’s en klanten. Hij ervaart nu rust en zijn werkplezier is terug.

 

Pointers voor het doorbreken van Moetisme

  • Je kunt geen ijzer met handen breken
  • Stel grenzen en maak deze tastbaar in je agenda
  • Wees lief voor jezelf en focus op wat je wel hebt kunnen doen
  • Geniet van wat je doet
  • Pay it forward

 

‘When in doubt, walk about’