We kennen allemaal het spreekwoord ‘Met een schonen lei beginnen’. Dat klinkt oud, verstandig en heel stoffig. Ik zie het als een uitnodiging. Een handreiking voor een nieuwe start. Dat kan natuurlijk op allerlei gebieden zijn. Op het werk, thuis of in je relatie.

In mijn werk als Organizer heb ik veel mensen op praktische wijze begeleid in het ‘orde op zaken stellen’. Dat begint met een duidelijk en concreet doel ondersteund door een stevige intrinsieke motivatie. Door deze duidelijke focus is de kans op slagen vele malen groter dan zomaar aan de slag te gaan.

De doelen zijn uiteenlopend. Van het ‘werken met meer structuur’, het ‘betrouwbaar worden in mijn handelen’ tot het ‘opschonen en opnieuw inrichten van onze materialen ruimte’.

De vraag is altijd hoe kun je dat voor elkaar krijgen. En dat is waar het voor veel mensen lastig wordt. Velen hebben de neiging veel of ‘alles’ te willen bewaren. Want ‘dat kan ik nog eens nodig hebben’ of ‘Dat was een hele dure stoel’ of ‘Deze mails kan ik als bewijs gebruiken’. Herkenbaar.?

Er is niks mis met veel willen bewaren. Het is namelijk heel menselijk. De vraag is altijd weer: ‘Heb je er last van?’ of wellicht iemand anders. Een collega, vriendin of levenspartner. Als het antwoord ja is geeft dat stof tot nadenken. En wellicht tijd voor actie.

Ik wil je alvast op weg helpen als je klaar bent en stappen wilt zetten in het ‘Schoonmaken van je lei’. Dat begint met het maken van keuzes. Beantwoord eerst deze vraag: Ben je bereid het aan te pakken?

Als je antwoord een volle ‘Ja’ is wil ik je alvast een hart onder de riem steken. Er zijn vele mogelijkheden voor het doorgeven van spullen waar jij niks meer mee hoeft. Denk aan een kringloopwinkel, Reshare van het Leger de Heils of initiatieven zoals Weder.

Tot slot wil ik je deze meegeven: ‘Loslaten is mijn nieuwe houvast’.