‘Ik heb nooit vakantie gehad, ik hield altijd mijn eigen mail bij’ kreeg ik te horen deze week toen ik aan het werk was met Patrick. 

Het stellen van grenzen is een abstract begrip en meestal niet tastbaar. Er wordt vaak gezegd dat je moet leren NEE zeggen. In mijn beleving is er wat anders nodig. Namelijk JA zeggen tegen jezelf. En dat begint met een pas op de plaats te maken. Met het kijken wat je aan het doen bent. En met het bepalen wat je liever zou willen. Met het bepalen van een duidelijk en realtistisch doel. 

Patrick werkt in het vastgoed en vertelde me: ‘Ik mis het overzicht in de hoeveelheid werk dat er ligt. Heb geen idee waar te beginnen’. We bespraken zijn huidige werksituatie en als snel werd duidelijk wat hij graag zou willen. ‘Overzicht creëren in wat er ligt. De onrust in mij stopzetten waardoor ik in rust kan beginnen zonder alles tegelijk op te willen pakken’ zei hij met volle overtuiging. Hij straalde bij het idee dat doel bereikt zou kunnen worden. 

Hij vertelde dat hij op de woensdag, zijn vaste vrije dag, drie telefoontjes had beantwoord. ‘Anders moet ik hier op donderdag mee aan de slag’ vulde hij aan. We gingen dit verder in detail bespreken en ontdekten dat dit een patroon is. Geen grenzen stellen en altijd bereikbaar zijn. Het niet los kunnen laten. ‘Waarom neem je de telefoon op je vrije dag op?’ vroeg ik Patrick. ‘Als ik dat niet doe voel ik me een egoïst’ was zijn reactie. Daarna vertelde hij dat hij nooit echt vakantie heeft gehad. Ook vertelt hij dat zijn vrouw hem hier regelmatig op aanspreekt. Ze gaf laatst aan dat het niet fijn is voor hun drie kinderen telkens papa op zijn laptop of telefoon bezig te zien.

Hij wilde zijn patroon graag doorbreken. Maar hoe doe je dat?

Door duidelijke keuzes te maken en grenzen te stellen. Ten eerste voor jezelf en daarna kun je deze aangeven aan anderen. Het begint altijd met onszelf. Samen met Patrick zijn we zijn grenzen tastbaar gaan maken. Door duidelijk begin- en eindtijden te bepalen én deze in de agenda te zetten. Een vrije dag is ook echt vrij en heeft hij geblokt in zijn agenda. Daarnaast had hij een aantal afspraken met zichzelf gemaakt zodat het makkelijker is zich daaraan te houden. Zoals het uitzetten van de laptop en werktelefoon op het einde van de werkdag. Hij gaf aan wel te moeten afkicken van zijn oude gewoontes. ‘Ik ervaar nu wel al meer overzicht en rust’ zei Patrick na afloop. 

 

Hoe stel je grenzen in je werk? 

  • Neem de tijd. Onderzoek en voel wat er speelt 
  • Stel duidelijke en realistische doelen 
  • Bepaal je grenzen en maak deze tastbaar in je planning, agenda en leven 
  • Weet dat je geen ijzer met handen kunt breken 
  • Waardeer wat je allemaal wél hebt gedaan 

 

‘In the middle of difficulty lies opportunity’ Albert Einstein