Ben je iemand die alles liever zelf doet en vind je het lastig om werk te delegeren? Lees hier hoe je dit kunt aanpakken.

Onlangs sprak ik met een medewerker van een woningcorporatie die aangaf dat het momenteel druk was. Voorheen noemden ze dat ‘bedrijvig’ vertelde hij me.

Wat betekent ‘druk’ eigenlijk? Als mensen zeggen dat ze druk zijn, vraag ik altijd of het vervelende of prettige drukte is. Als het vervelend druk is, kun je kijken of er iets aan te doen is. Vaak is delegeren het antwoord.

Soms hoor ik mensen zeggen: ‘Ik heb geen tijd om mijn werk te delegeren, ik doe het zelf veel sneller.’ Natuurlijk kost het tijd werk te delegeren, zie het als een investering die zichzelf terugverdient. Vooral routinematige taken kun je prima uit handen geven. Zorg voor een duidelijke en praktische procesbeschrijving waarin stap voor stap staat hoe de taak moet worden uitgevoerd.

Bij het delegeren van werk draait het vooral om loslaten en vertrouwen. Zoals Loesje ooit zei: ‘Als je loslaat, heb je twee handen vrij’.

 

Er zijn vijf stappen bij effectief delegeren

  1. Zorg voor een duidelijke procesbeschrijving.
  2. Ga aan het werk en laat de persoon meekijken (voordoen).
  3. Laat de persoon het werk doen terwijl je ernaast zit (meekijken).
  4. Wees bereikbaar voor vragen terwijl de persoon het werk doet (beschikbaar zijn).
  5. Controleer op vaste momenten de kwaliteit van het werk (controleer).

 

Het voordeel van delegeren is dat je ruimte creëert voor andere zaken waar je anders geen tijd voor zou hebben. Bovendien is het prettig voor anderen om nieuwe taken op zich te nemen.

 

Delegeren is investeren in efficiëntie en groei