‘Ik ben een chaoot’ zei iemand vorige week tegen me tijdens het intakegesprek wat ik had ter voorbereiding op een geplande Organizing training. 

Dat is nogal een statement dacht ik bij mezelf. Een zelfbenoemde chaoot is er stellig van overtuigd dat de oorzaak van het niet goed functioneren buiten zichzelf ligt en onoplosbaar is.  

Wat is de definitie van een chaoot? In het woordenboek staat het volgende: 

Chaoot – Zelfstandig naamwoord 1. (informeel) warhoofd 2. iemand die chaos als levensstijl propageert. 

Zelf geloof ik niet in chaoten. Wel kan iemand chaotisch gedrag vertonen. Dat is heel wat anders. Gedrag kun je namelijk veranderen als de wil aanwezig is dit aan te pakken. De overtuiging: ik ben een chaoot, zie ik dan ook meestal als een duidelijk signaal dat iemand ergens last van heeft. In sommige gevallen kan deze overtuiging heel diep zitten en kan ik als Organizer geen hulp bieden. Dan is er meer aan de hand en is professionele hulp op een ander vlak nodig. 

In de meeste andere gevallen is het aanpakken van de oorzaak van de overtuiging voldoende om het gevoel van chaos te verminderen of geheel te laten verdwijnen. Deze oorzaak is, in veel gevallen die ik tegenkom, het onvermogen orde te creëren in de werkomgeving en in de manier van werken. Welke van deze twee er eerst was doet er niet toe. 

De eerste stap is het doorbreken van een patroon. Namelijk het stoppen met het structureel herhalen van de mantra: ‘Ik ben een chaoot’. De kracht van het gesproken woord is heel erg sterk. Als je regelmatig zegt: ‘Ik ben blij’, dan word je het ook. Probeer het maar eens uit.  

Als iemand waar ik mee aan het werk ben tegen mij zegt ‘Ik ben een chaoot’ dan zeg ik met een big smile ‘Dat was je vroeger misschien’. Dan wordt er gelachen en wordt beaamd dat dat zo is. Point taken. 

Het structureel aanpakken van de veroorzaakte chaos zorgt voor vernieuwing. Vanuit nieuwe inzichten maak je andere keuzes wat zorgt voor positieve energie. Met nieuw aangeleerde vaardigheden, een duidelijke werkwijze en concrete afspraken met jezelf en anderen zorgt het voor een nieuwe overtuiging: ’Ik werk georganiseerd en doe het nu anders’.  

Chaoten bestaan niet. Je kunt nu de keuze maken het anders te doen. Je hoeft het ook niet alleen te doen. Je kunt vragen of iemand je op weg kan helpen.