In ons hedendaagse werk- en privéleven leunen we sterk op internet, IT en diverse externe systemen. Hoe blijf je alert? 

Afgelopen vrijdag heerste er wereldwijde onrust en paniek bij talloze ondernemingen door een storing in computersystemen, veroorzaakt door een blunder bij een IT-security bedrijf. 

Problemen deden zich voor bij onder andere luchthavens, ziekenhuizen en financiële instellingen. Uitermate hinderlijk als je niet op vakantie kunt vertrekken of een cruciale medische ingreep wordt uitgesteld. 

Het leek wel een voorproefje van een grotere crisis. Wat te doen als ‘alles’ platligt? Je werk of een meeting verzetten? Een dagje vrij nemen? 

Persoonlijk raadpleeg ik allestoringen.nl wanneer diensten zoals telecom, bankapps of online platforms haperen. Deze site biedt real-time overzicht van storingen en issues, met de belofte: ‘Wij vertellen je wanneer je favoriete diensten niet werken’. Zo’n bron biedt snel inzicht in de situatie. 

Volgens cybersecurity expert Edward Driehuis was deze fout een zeldzaamheid. Binnenkort zal meer bekend worden over de oorzaak en de omvang van de schade. Laten we hopen dat het bij dit ene voorval blijft. 


‘Elke mislukking is een kans om het volgende keer beter aan te pakken.’ Henry Ford